Οι κανόνες του Tichu

To Tichu είναι ένα ομαδικό παιχνίδι καρτών που παίζεται με 4 παίχτες
Η τράπουλα αποτελείται από 56 φύλλα, εκ των οποίων τα 52 είναι τα συνηθισμένα μίας κλασσικής τράπουλας και τα υπόλοιπα 4 είσαι οι ειδικές κάρτες (Δράκος, Φοίνικας, Μαγιονγκ, Σκυλιά).


Το παιχνίδι:
Σκοπός του παιχνιδιού είναι μία ομάδα να φτάσει τους 1000 πόντους για να κερδίσει.Για να το πετύχει αυτό, παίζονται πολλοί γύροι μέσα στο παιχνίδι μέσα στους οποίους οι παίχτες προσπαθούν με ποικίλους τρόπους να μαζέψουν πόντους.
Στην αρχή κάθε γύρου μοιράζονται 8 φύλλα σε κάθε παίχτη.Αν κάποιος από τους παίχτες κρίνει πως θα βγει πρώτος (αυτός και όχι απλά κάποιος από την ομάδα) έχωντας δει μόνο τα πρώτα του 8 φύλλα, τότε έχει το δικαίωμα να πει Grand και να ρισκάρει 200 πόντους για την ομάδα τουΑυτό σημαίνει πως αν καταφέρει και τελειώσει πρώτος τον γύρο η ομάδα του θα κερδίσει 200 πόντους, ειδάλως θα τους χάσει. Μόλις αποφασίσουν οι παίχτες αν θα πουν Grand ή όχι, τότε μοιράζονται και τα υπόλοιπα φύλλα της τράπουλας.


Μόλις τελειώσει το μοίρασμα τότε οι παίχτες πρέπει να δώσουν τις πάσες τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουν από 1 φύλλο σε κάθε παίχτη. Προφανώς δίνονται στους αντιπάλους κάποια φύλλα μικρής αξίας και στον συμπαίχτη κάποιο που θα μπορούσε να τον βοηθήσει, αν και αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα.


Το παιχνίδι αρχίζει ο παίχτης που έχει το Μαγιονγκ.Μπορεί να ξεκινήσει ρίχνοντας όποιο φύλλο θέλει σε οποιονδήποτε επιτρεπτό συνδιασμό.Αν αποφασίσει να ξεκινήσει με το Μαγιονγκ τότε του δίνεται το δικαίωμα να ζητήσει ένα φύλλο.Οποιοσδήποτε από τους παίχτες έχει αυτό το φύλλο και μπορεί να το παίξει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, τότε υποχρεούται να το κάνει (σε οποιονδήποτε πιθανό και επιτρεπτό συνδιασμό).Το Μαγκιονγκ μπορεί να παιχτεί είτε μόνο του είτε σε κέντα σαν αρχικό φύλλο (δηλαδή στην κέντα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε και τα φύλλα 2,3,4,5 τουλάχιστον).


Όταν κάποιος παίχτης παίξει έναν συνδιασμό, τότε ο επόμενος παίχτης μπορεί είτε να χτυπήσει τον συνδιασμό αυτό είτε να πάει πάσο.Για να χτυπήσει τον συνδιασμό που είναι στο τραπέζι, πρέπει να ρίξει τον ίδιο συνδιασμό αλλά πιο ισχυρό.Οι πιθανοί συνδιασμοί είναι:

 • Μονοφυλλία:(π.χ. 3 το οποίο χτυπιέται με ένα 4)O άσσος πάει πάντα μετά τον ρίγα και ποτέ πριν το 2
 • Ζεύγος:(π.χ. 55 το οποίο χτυπιέται με ένα 77)
 • Τρία ίδια:(π.χ. JJJ το οποίο χτυπιέται από ένα QQQ)
 • Φουλ:( π.χ. 555ΚΚ το οποίο χτυπιέται από ένα 66677) προσέξτε ότι στο φουλ η ισχύς καθορίζεται μόνο από τα 3 ίδια φύλλα και όχι από το ζεύγος
 • Κέντα(:π.χ. 34567 το οποίο χτυπιέται από ένα 45678 αλλά όχι από ένα 456789) Η κέντα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 φύλλα και μπορεί να χτυπηθεί από μία ισχυρότερη με ακριβώς ίδιο αριθμό φύλλων.Η ισχύς της κέντας καθορίζεται από το μεγαλύτερό της φύλλο.
 • Συνεχόμενα ζεύγη:(π.χ. 445566 το οποίο μπορεί να χτυπηθεί από ένα 667788 αλλά όχι από ένα 8899 ή 66778899) Με λίγα λόγια ο κάθε συνδιασμός χτυπιέται από έναν ισχυρότερο μόνο αν ο ισχυρότερος έχει ίσο αριθμό φύλλων.
 • Βόμβα: Υπάρχουν 2 ειδών βόμβες. Το ένα είδος είναι βόμβες τεσσάρων ίδιων φύλλων και το δεύτερο είναι βόμβες φύλλων σε κέντα που έχουν το ίδιο χρώμα. Οι βόμβες είναι ισχυρότερες από κάθε συνδιασμό εκτός βομβών και μπορούν να τον χτυπήσουν (δηλαδή το ΚΚΚ55 μπορεί να χτυπηθεί από το 2222).Μία βόμβα μπορεί να χτυπηθεί μόνο από μία ισχυρότερη βόμβα. Οι βόμβες κέντες είναι ισχυρότερες από αυτές με 4 φύλλα. Η ισχύς των τετράφυλλων βομβών καθορίζεται από την ισχύ του φύλλου (π.χ. η 6666 είναι ισχυρότερη από την 3333) και η ισχύς των βομβών κέντα καθορίζεται πρώτα από τον αριθμό φύλλων και μετά (όταν έχουν ίδιο αριθμό φύλλων) από το ισχυρότερο φύλλο τους.Γραφικά για να το θυμάστε ισχύει: 3333<7777<23456<56789<2345678.ΠΡΟΣΟΧΗ: μπορείτε να παίξετε μία βόμβα ακόμα και αν δεν είναι η σειρά σας. Αυτό θα δείτε στην πορεία ότι είναι ένα πολύ ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα και πολλές φορές "σώζει" την κατάσταση. Το μοναδικό φύλλο που δεν μπορεί να το χτυπήσει η βόμβα είναι τα σκυλιά.


Φοίνικας: Ο Φοίνικας από πολλούς θεωρείται το καλύτερο φύλλο της τράπουλας. Και αυτό γιατί είναι μπαλαντέρ και μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε έναν ισχυρότερο συνδιασμό ή να φτιάξουμε έναν συνδιασμό που δεν μπορούσαμε γιατί μας έλειπε ένα φύλλο. Μπορεί επίσης να παιχτεί και μόνος του σαν απλό φύλλο, όπου η ισχύς του είναι ίδια με την ισχύ του κάτω φύλλου+0.5. Αυτό σημαίνει όταν αν κάνω είναι 4 και κάποιος ρίξει τον φοίνικα, τότε πάνω από τον φοίνικα (που είναι σαν 4,5) μπορεί να πέσει ένα 5. Ο Φοίνικας μπορεί να νικήσει τον άσσο στις μονοφυλλίες αλλά όχι και τον δράκο.Επίσης, παρόλο που ο φοίνικας είναι ισχυρότερος από τον άσσο, η κέντα JQKAphoenix ΔΕΝ είναι επιτρεπτός συνδιασμός.


Δράκος: Ο Δράκος θεωρείται το καλύτερο φύλλο της τράπουλας από όσους δεν θεωρούν τον Φοίνικα. Μπορεί να πέσει μόνο πάνω από μονοφυλλία και είναι το ισχυρότερο φύλλο.Ο μοναδικός συνδιασμός που μπορεί να χτυπήσει τον δράκο είναι μία βόμβα. Όταν κάποιος πάρει χέρι (θα εξηγήσουμε παρακάτω τι σημαίνει αυτό) με τον δράκο, τότε πρέπει να δώσει τον δράκο και τα φύλλα που υπάρχαν από κάτω του σε κάποιον από τους 2 αντιπάλους.


Σκυλιά: Τα σκυλιά συνήθως υποτιμούνται από τους παίχτες του παιχνιδού γιατί δεν έχουν καμία ισχύ σαν φύλλο γι'αυτό και συνήθως αποτελούν μία από τις πιθανές πάσες προς τους αντιπάλους. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που χάρη στα σκυλιά κερδίζει μία ομάδα και θα το δείτε και στην πορεία στο παιχνίδι! Η ιδιότητα της κάρτας αυτής είναι να δίνετε χέρι στον συμπαίχτη σας. Δηλαδή αν παίξετε τα σκυλιά, τότε απευθείες παίρνει χέρι ο συμπαίχτης σας. Θέλω να πιστεύω πως οι έμπειροι παίχτες αναγνωρίζουν την αξία του φύλλου αυτού γιατί μπορεί να μην βοηθάει τον παίχτη σαν παίχτη αλλά βοηθάει την ομάδα. Σημαντικό είναι να προσέξετε ότι τα σκυλιά ΔΕΝ μπορούν να χτυπηθούν από κάποια βόμβα.


Πως παίρνετε χέρι:
Πολύ απλά αν όλοι οι υπόλοιποι παίχτες πουν πάσο στον συνδιασμό που έχετε ρίξει. Μόλις πουν όλοι πάσο τότε μαζεύεται τα φύλλα που υπάρχουν στο τραπέζι και τα βάζετε στην μπάζα σας. Αφού μαζέψετε τα φύλλα και πάρετε χέρι, τότε μπορείτε να παίξετε οποιονδήποτε φύλλο πιθανό συνδιασμό (μόνο παίρνωντας χέρι μπορείτε να παίξετε τα σκυλιά).


Πόντοι:
Στο τέλος κάθε γύρου μετριούνται οι πόντοι της κάθε ομάδας. Οι μπάζα του παίχτη που βρήκε τελευταίος πάει στην μπάζα του παίχτη που βρήκε πρώτος (είτε αυτός είναι ο συμπαίχτης είτε δεν είναι). Τα φύλλα όμως που έχουν μείνει στο χέρι του τελευταίου παίχτη, πάνε πάντα στους αντιπάλους. Τα φύλλα που έχουν πόντους είναι:

 • Δράκος: 25 pόντοι
 • Φοίνικας: -25 pόντοι
 • K : 10 pόντοι
 • 10: 10 pόντοι
 • 5 : 5 pόντοι


Λέγωντας Τίτσου:
Το τίτσου είναι ρίσκο 100 πόντων για την ομάδα (κάτι σαν τον Grand) και ένας παίχτης μπορεί να το πει όποτε θέλει, αρκεί να έχει στο χέρι του όλα τα φύλλα (14 δηλαδή).Αν καταφέρει και βγει ο ίδιος πρώτος τότε στην ομάδα προστίθεται πέραν τους πόντους που μάζεψε, άλλοι 100 πόντοι, αλλιώς αν βγει ακόμα και δεύτερος, οι πόντοι αυτοί χάνονται από την ομάδα.


Ένα-δύο:
Το Ένα-Δύο γίνεται όταν οι 2 παίχτες της ίδια ομάδας καταφέρουν να βγουν πριν βγει κάποιος από τους αντιπάλους τους.Αν μία ομάδα βγει Ένα-Δύο τότε ο γύρος τελειώνει με σκορ 200-0, υπέρ της ομάδας που το κατάφερε. Οι πόντοι για τα Tichu και Grand Tichu προστίθονται κανονικά.


Καλό παιχνίδι! :)

Καλώς ήρθατε στο Tichuiq, μια διαδικτυακή εφαρμογή όπου παίζετε tichu online με άλλα άτομα από την Ελλαδά, αλλά και όλο τον κόσμο! Συναγωνιστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας του Tichuiq σε στατιστικά και μετάλλια! Δεν χρειάζεται να κάνετε κανενός είδους εγκατάσταση! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια έγκυρη διεύθυνση email και ένας σύγχρονος web browser, που σημαίνει ότι μπορείτε να παίζετε tichu online από οποιαδήποτε σύστημα και λειτουργικό στα οποία έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων Windows, Mac, Linux ,tablets και smartphones.

Εάν είστε ήδη εγγεγραμμένοι βάλτε τα στοιχεία σας (Email - password) και πατήστε Είσοδος, αλλιώς πατήστε Εγγραφή για να ξεκινήσετε την διαδικασία εγγραφής σας και να παίξετε tichu online άμεσα!TichuIQ. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.Το καλύτερο site για tichu online από το 2012.

Ελληνικά English